sholgersson

Alla inlägg den 24 september 2013

Av Sofie Holgersson - 24 september 2013 18:19

Nu är vi inne på halvlek av smärtskolan och väldigt mycket har hänt. 

Jag kan säga att resan än så länge har inte varit lätt det har varit många kramper och mycket frustation som kommit. 

Jag villl så himla mycket men att acceptera att kroppen är en maskin som är svår justerad är inte roligt. Jag vill gärna att det skall gå på någon timme bara men allt tar evighet. 

En hemsk väckarkolcka var den dagen vi pratade om streesen och det var så jobbigt att man bara satt och grät. När man insåg hur sur man är mot familjen hur det inte finns något tålamod. Jag kan tända till om lilla moa tappar en gaffel ibland och det är ju hemskt så skall det inte vara. Försöker tänka på det när det rinner över att räkna till 5 innan jag säger något för meningen är ju inte att man skall bli arg på henne det är ju inte det som är kul. Och jag har själv inse det är ju en bra sak. Jag försöker varje dag att ta till varo på tiden man är med Moa för att det är viktigt. Jag vill inget annart än att hon faktist skall känna att mamma orka med henne. Tyvärr har det inte varit allt för mycket sådant men att på ett bra sätt få henne delaktig i min träning och min rehab utan att hon tycker det skall vara jobbigt. 

Sen min känsel i benet kom tillbaka försöker jag dagligen att träna upp muskerna som legat på vila så många månade. Blir korta rundor utomhus och Moa som fick en ny cykel har fått hönga på mamma sin efter dagis. Hon brukar säga mamma nu måste vi träna och det blir roligare när det kommer från henne. 

   

Smärtfysiologin var ett ämne som inte jag rikigt lyssmade på för att jag helt ärligt inte så mycket. 

Det som jag fattade väldigt väl var det att smärtan är en obehaglig,högst subjektiv som innhéhåller både kroppsliga, känslomässiga intellektuella och andliga komponenter. Det är en sak som man förstår väldigt väl. 

Att smärtfysiologin kan vara avancerad är nog inte så svårt att förstå det är många läkartermer om gör att man hänger upp sig och det är invecklat man är ju tyvärr ingen robbort som man bara stänger av och på. 

En sak jag snappade upp var det att om man får mer ont ibland kan man cocka kroppen genom att exempelvis lägga på is som trigag igång andra barnor till hjänan för att bryta en stund och det fungera för stunden. Men när man lever med ständig smärta kan många olika delar hjälpa en för att orka mera. 

   

Vi fick även veta hur vi kan hjölpa kroppen att tillvärka mera må bra homoner för att lindra och öka imunförsvaret. 

Vissa av bitarna är rena grekiska.

Men att leva med smrta så måste man först vissa saker för att lättare kunna gå vidare. 


STRESS 

Det är en sak som påvärka alla på negativt sätt. 

När man är stressa och stressa är det mycket som händer med kroppen man spänner hela sig på helspänn. Energin sugs ut ur en man kan få problem med mag och tarm m.m. 

Alla bilr stressade av olika saker men för mig är det som stresa mig mest fullbokade almenackor, vardagen, klockan, vad man ibland skall äta, jag isolera mig och vissa oljud kan vara rikigt stress framkalalde. 

Detta påveka mig på ett rikgit negativs sätt man gör ofta fel man tappar minnet man har svårare att känna efter vad man vill, framfr allt när det är för jiobbigt vill jag bara isolera mig från allt.. 

Att läara sig att ta ett djupt andetag kan ibland räcka för att minska en del av stressen. Att stanna upp när det blir gul och inte bara köra vidare.

 

Att pusta ut ibland behövs på många sätt. 

Att göra nåot ibland lite långsamamre och vara inne i det är en bra sak att minska stress samtidigt blir det en bra träning


Även sömn som är en viktig bit är mycket som påverka mig. Men jag försöker.att hitta olika metoder för att inte ligga vaken jag trode jag skulle sova bättre när jag nu har börjat röra på mig men ike sa nicke. 


AVSLAPPNING 

Jag hade aldrig trott att avslappning hade så bra inflytande att ibland bara göra något för en kort stund att återhämta sig gör att man orkar mera. Jag har en APP som heter PAUSA och den är bra den fungera för mig att sätta igång en DVD el CD blir jag streesad av. Jag har hittat en som känns naturlig. 

Nu föröker jag bara regelbundet med att få in det. 


Idag har varit en av de tuffare dagarna fysiskt. STAVGÅNG stod det på schemat och även kost. 

Tack vare att jag har en svärmor som varit på mig angående detta med frukosten vad man skall äta så kände jag mig duktig för jag äter alltid frukost och det är bra. Ett steg i rätt riktning. Jag har även under ett par veckor börjat äta var tredje timme och det inenbär att jag aldrig är hungrig konstant mätt men ändå äter man mindre portioner.

Idag fick vi lära oss att vi bode fungera lite mera som skalman i bamse med en mat och sovklocka för att det är bra för korppen att äta regelbundet och vid samma tider. 

Samt att det är inte fel att unna sig sötsaker ibland men inte dagligen.

 

Efter lunchen körde vi ut till något i karlshamn som heter stärnö och det var rikgit fint där ute jag har aldrig varit där. Där var det dax för att gå med stavar att gå sakta med stavar fxar inte jag alls Men när jag fick upp lite tempo så fick jag snits på stavarna. 

Jag blev till en början  lite små stressad av släpljudet men jag lyckades koppla bort det efter ett tag. 

Vi fick PAUSA i vardagen genom att lägga oss på klipporna och lyssna på omgivningen och det gjorde en lugnare än vad jag trodde. Lite små häftigt att vårona har sådan lugnande effekt. 

 

Efter dagens rehab är jag faktis nöjd med min egna presentation att jag lyckades men det känns i armarna jag har träningsvärk men det går över. Blir tidigt i säng för att vila upps ig riktigt för en ny dag med nya krafter i morgon. 


Just nu är det egentid mannen åkte för att sova i lastbilen och jag hör dotterns djupa andetag så mysigt. Man kan behöva det ibland:)

God natt och sov gått allihopa.




Presentation

Mitt namn är Sofie Holgersson och jag är 35 år. Här får du läsa om mig och mitt liv som mamma. Hur jag inte ger/gett upp. Utan blivit starkare :)
En kamp mot mig själv och min egna vilja! Där jag bestämmer.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28
29
30
<<< September 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards